Hoe controleer ik zelf het vochtniveau in mijn huis?

Ooit last gehad van droge lucht in huis als in de winter de verwarming voluit staat? Ooit schimmel op je muren opgemerkt, of het gevoel gehad dat je was niet goed droogt? Zo ja, dan heb je hulp nodig om de vochtigheid in je huis te controleren!

Vocht is moeilijk te controleren en als je er niets aan doet, kan het negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn.

Een luchtbevochtiger of ontvochtiger helpt je om je thuis comfortabel te voelen. Maar met alle beschikbare opties kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Gebruik onze koopgids om het beste apparaat voor vochtcontrole in huis te vinden.

undefined

Onze luchtbevochtigers en ontvochtigers

AQUA BOOST

undefined

Wanneer en waarom moet ik een luchtbevochtiger of ontvochtiger gebruiken?

Luchtbevochtiger

Soms is lage luchtvochtigheid seizoensgebonden, soms is het een permanente dreiging voor de gezondheid. Te weinig vocht kan de luchtwegen "uitdrogen" en leiden tot infecties en een droge en jeukende huid, neus en ogen. Door de lucht te bevochtigen kan je baby gemakkelijker ademen omdat droge lucht zijn ademhaling en huid kan aantasten.

Voordelen:

 • Luchtbevochtigers zijn een krachtig hulpmiddel voor gezondere lucht. Ultrasone bevochtigers zijn de veiligste en krachtigste.
 • Snel en stil bevochtigen.
 • Warme nevel voorkomt ziektekiemen en bacteriën. Kies in babykamers echter voor koude nevel.
undefined

Luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers zijn ontworpen om de luchtvochtigheid in een ruimte te verlagen.
Een te hoog vochtgehalte is niet goed voor de gezondheid en het welzijn door schimmelvorming, slechte geuren, overmatige condensatie en kleding die niet droogt.

Bij Rowenta kiezen we voor ontvochtigers met een compressor. Die hebben namelijk een hoog rendement. Ze zijn soms wel luid, verbruiken meer energie en hun rendement hangt af van de temperatuur.

undefined

Hoe kies je een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger?

Hoe kies ik de juiste luchtbevochtiger?

Houd rekening met het volgende om de juiste luchtbevochtiger te kiezen:

 • Voor wie: Voor je baby? Let dan op de veiligheidsinformatie (geen warme nevel).
 • Rendement: Het toestel en de dampdichtheid moeten aangepast zijn aan de oppervlakte van de ruimte. Voor een grote kamer moet de dampstroom - uitgedrukt in bevochtigingscapaciteit (ml/h) - hoog zijn.
 • Inhoud reservoir: Een luchtbevochtiger met een groot reservoir heeft een hogere autonomie.
 • Geluidsniveau: Kies een apparaat met een laag geluidsniveau, zodat je niet gestoord wordt. Sommige bevochtigers hebben een rustige en een stille nachtstand. Je kunt die informatie vergelijken met het dB(A)-niveau.
 • Het vochtigheidsniveau: Bij sommige luchtbevochtigers kun je een optimaal vochtigheidsniveau instellen.
undefined

Hoe kies ik de juiste ontvochtiger?

Houd rekening met het volgende om de juiste ontvochtiger te kiezen:

 • Dekking: De oppervlakte van een ruimte is een belangrijk factor om optimaal rendement te garanderen.
 • Luchtstroom: Luchtstroom is de belangrijkste factor. Het is de hoeveelheid vochtige lucht (in m³) die in een bepaalde tijdsperiode (per uur of per minuut) ontvochtigd kan worden. Hoe hoger, hoe efficiënter het toestel.
 • Inhoud waterreservoir: Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je het moet legen. Je kunt er ook een uitlaatsysteem aan koppelen zodat het reservoir steeds leegloopt.
 • Hygrometer: Hiermee kun je de gewenste luchtvochtigheid instellen. Ter herinnering, de ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 45 en 60%. Elektronische hygrostaten regelen automatisch de vochtigheidsgraad en schakelen automatisch de ontvochtiger in.
 • Drogen: In natte of vochtige gebieden is het niet eenvoudig om thuis kleding te drogen. Een ontvochtiger met een droogfunctie is een snel en economisch alternatief voor het natuurlijk drogen van je kleding.
 • Comfort: Functies om het comfort en gebruik te verbeteren, zijn onder meer een automatische stand, automatische uitschakeling, een inklapbare handgreep en wieltjes.
undefined

Eigenschappen van ont- en bevochtigers

De mening van onze klanten spreekt voor zich

undefined
undefined

Waar voor je geld. Het apparaat werkt echt heel goed en we hebben het verschil in luchtkwaliteit al gemerkt. We hadden 80% luchtvochtigheid en nu is het ongeveer 60% in ons appartement van 55m².

Paul W. 10/12/2021 - Réf : DH4236F0
undefined

"Een zeer mooi product, ook al is dat niet het hoofddoel. Het is ook erg eenvoudig te gebruiken. Zeer effectief, en dat is alles wat we vragen. [...]" - Renaud F. 04/09/2021

DH4236F0

Ontdek onze andere koopwijzers

Hoe kies je de perfecte stofzuiger?

Rowenta biedt je krachtige schoonmaakoplossingen voor al je behoeften: stofzuigers met en zonder snoer, robotstofzuigers, stoomreinigers ...

undefined

Hoe een stoomreiniger kiezen?

Rowenta helpt je dé stoomreiniger voor elke vloer te kiezen. Kies de jouwe voor perfecte resultaten en een gezond huis!

undefined

Hoe de ideale luchtreiniger kiezen?

Gezondere lucht binnenshuis! Gebruik onze koopgids om de juiste luchtreiniger te vinden en te genieten van een gezonder interieur.

undefined

Hoe een ventilator of airco kiezen?

Wij helpen je aan de perfecte ventilator of airco van Rowenta. Blijf koel tijdens de hitte met onze tips!

undefined