Hoe onderhoud je een stofzuiger?

Als je een stofzuiger in huis hebt, wil je natuurlijk graag dat die zo lang mogelijk meegaat om je huis langdurig en optimaal te reinigen van stof en vuil. Het grote sleutelwoord is: onderhoud! Wil je kleine en grote problemen voorkomen? Onderhoud je stofzuiger dan op regelmatige basis.


Heb je een steelstofzuiger , een stofzuiger met zak , een stofzuiger zonder zak, een robotstofzuiger, een kruimeldief of een stoomreiniger om je huishouden netjes te houden? Houd er dan rekening mee dat onderhoud per stofzuiger erg kan verschillen. Kijk dus voor ideale resultaten tijdens het onderhoud door de precieze aanwijzingen van jouw exemplaar in de meegeleverde handleiding te volgen.


Een handige checklist voor het onderhoud van je stofzuiger


Hieronder geven we je in elk geval al enkele handige tips om je stofzuiger van Rowenta optimaal te onderhouden.


Vervang de stofzak of leeg de stofbak


Door een te volle stofzak of een verstopt stofreservoir kan de zuigkracht van je stofzuiger sneller verminderen. De motor van je apparaat krijgt het zwaar te verduren en verbruikt ook een pak meer stroom bij stofzuigerzakken die te vol zitten. Daarnaast kan ook de motor te heet worden en hierdoor afslaan of beschadigd raken.


Vervang de zak of leeg de bak dus op regelmatige basis, afhankelijk van hoe frequent en hoeveel je stofzuigt. Sommige apparaten geven zelfs aan wanneer je de stofzak moet verwisselen. Handiger kan haast niet!


Maak de filters schoon of vervang ze


Verstopte filters van je stofzuiger leiden tot minder zuigkracht, een hoger stroomverbruik en een lagere bescherming van de motor. Maak ze dus regelmatig schoon of zorg ervoor dat ze vervangen worden indien nodig. Let er in dat geval wel op dat de filter geschikt is voor jouw specifiek model.


Lang niet alle modellen van stofzuigers geven een melding wanneer de filter vervangen of schoongemaakt moet worden. Net daarom is het belangrijk dat je zelf regelmatig de stofzuigerfilters controleert.


Kijk de filters in elk geval na als:


  • Je bij gebruik merkbaar minder zuigkracht hebt terwijl de stofzak of -bak nog (vrij) leeg is.
  • Je stofzuiger meer geluid maakt dan gewoonlijk tijdens het stofzuigen.

Maak het mondstuk schoon


Er bestaan talrijke soorten onderdelen en mondstukken voor stofzuigers, zoals turboborstels, parketborstels en speciale borstels voor kieren en meubels.


Zit er vuil vast in het mondstuk? Dan kan de zuigkracht van je stofzuiger verminderen, je vloer beschadigen of het mondstuk in kwestie zal minder vlot over de ondergrond glijden. Trek of knip het vuil voorzichtig los en check of er niets geblokkeerd zit in de knik naar de zuigbuis toe. Bij sommige modellen kun je het mondstuk openschroeven om het beter leeg te maken.


Check de slang van je stofzuiger op blokkades


Heeft je stofzuiger een flexibele slang? Controleer dan ook af en toe of de lucht in de slang niet geblokkeerd wordt. Wees extra voorzichtig met scherpe voorwerpen die door de slang heen kunnen prikken. De slang kan ook beschadigd raken wanneer er regelmatig een knik in komt. Daarom moet je er bij het opbergen dus op letten dat de slang niet dubbelgevouwen of klem zit tegen een deur, muur of ander element.


Is de slang alsnog bij de uiteinden kapot? Dan kun je dit met het nodige knutselwerk zelf oplossen. Trek of draai de uiteinden simpelweg los, knip het kapotte deel af en plaats vervolgens het uiteinde er terug op. Ook een lek halverwege de slang kun je makkelijk zelf oplossen door rond het lek gewoon wat stevige siliconentape te wikkelen. En als dit allemaal niet werkt, kun je in het ergste geval natuurlijk ook nog een nieuwe slang kopen.


Wees extra voorzichtig met het snoer


Als de draad van je stofzuiger niet meer of niet meer goed oprolt, trek je het in eerste instantie best eens helemaal uit. Trek in elk geval niet aan de draad om de stekker uit het stopcontact te halen en let er ook op dat je het snoer niet tot het einde uit je toestel trekt. Daarmee kun je namelijk de aansluiting met de spoel beschadigen. Rol in plaats daarvan het snoer rustig in en uit. Maak het volledig proper, probeer het vervolgens weer rustig in te rollen en check of er iets klem of in de knoop zit.


Ook bij het oprollen van de draad laat je het laatste stukje draad best niet te hard in de stofzuiger klappen. Een handige tip is om een stukje plakband aan het einde van het snoer te kleven en vervolgens de draad met je hand te begeleiden wanneer je deze weer oprolt.


Maak de wieltjes schoon


Merk je dat de wieltjes van je stofzuiger niet meer soepel lopen? Maak ze dan proper en spuit wat siliconenspray op de assen in kwestie.


Hoe los je eventuele problemen met je stofzuiger op?


Zelfs als je je stofzuiger op regelmatige basis onderhoudt, is het natuurlijk altijd mogelijk dat je bepaalde problemen ondervindt. Laat je stofzuiger het afweten? Trek dan voorzichtig de stekker uit het stopcontact alvorens het apparaat te openen. Controleer ook of er nog een garantie- of reparatieregeling van toepassing is voordat je zelf een poging onderneemt om de stofzuiger in kwestie te herstellen.


Bekijk of er bepaalde zaken zijn die je opvallen. Wil de stofzuiger niet meer starten? Houdt ie er gewoon ineens mee op? Ruikt er iets vies of verbrand? Merk je plots een verminderde zuigkracht? Soms kunnen zulke aanwijzingen je al een heel eind op weg helpen.


Tot slot is het goed om weten dat Rowenta zich inzet voor het milieu en strijdt tegen afval. Wij garanderen dat al onze producten gedurende 15 jaar in Europa hersteld kunnen worden. Hierbij zijn de bescherming van onze leefomgeving en de belangrijke strijd tegen afval onze topprioriteit.